Відбувся вебінар «Освіта в умовах війни: соціально-психологічні аспекти»

Опубліковано:

У рамках Дня науки 16 травня у Рівненській Малій Академії наук учнівської молоді відбувся вебінар. Онлайн-захід був присвячений особливостям та проблемам освіти в умовах воєнного стану.

На початку вебінару вихованка гуртка «Психологія», переможниця ІІ етапу конкурсу-захисту,  учениця 11 класу Костопільського ліцею № 1 ім. Т. Г. Шевченка Анастасія Бірюкова виступила з доповіддю на тему: «Аналіз психологічних реакцій на травматичний стрес внутрішньо переміщених осіб старшого підліткового віку».  Особливу увагу Анастасія звернула на проблеми надання психологічної допомоги населенню України, зокрема громади м. Костопіль, яке важко переживає військові події; наголосила на необхідності психосоціальної допомоги, емоційній, смисловій та екзистенціальній підтримці людини (особливо внутрішньо переміщеної) у важких ситуаціях.

Вихованка гуртка «Психологія», призерка ІІ етапу конкурсу-захисту, учениця 10 класу Рівненського ліцею № 19 Анна Мельникович розкрила особливості розвитку емпатії в підлітковому віці; проаналізувала інстинктивний, особистісно-смисловий та духовний рівні розвитку емпатії, особливо у підлітковому віці (відповідно до результатів власних емпіричних досліджень).

До виступів та відповідей на запитання долучилися науковці, керівники гуртків РМАНУМ. Керівник гуртка «Психологія» Руденко Наталія Миколаївна, доцент кафедри дошкільної педагогіки і психології та спеціальної освіти ім. проф. Т. І. Поніманської Рівненського державного гуманітарного університету, кандидат психологічних наук,  у доповіді «Психологічна допомога здобувачам освіти у подоланні травматичного стресу в умовах війни» розповіла про те, як  залишатися в ресурсі в умовах війни, куди звертатися за психологічною допомогою аби подолати стрес.

Модератор заходу, керівник гуртка «Правознавство» Кузьма Тетяна Миколаївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин Рівненського державного гуманітарного університету, виступила з темою «Право на освіту в умовах війни в Україні: проблеми та виклики». Тетяна Миколаївна проаналізувала правові засади для забезпечення освітнього процесу, проблеми реалізації права на освіту в умовах воєнного часу.

До заходу долучилися гуртківці та керівники гуртків РМАНУМ, а також студенти та викладачі Рівненського державного гуманітарного університету.

Юлія ШОКАЛО,

завідувачка гуманітарного відділу, куратора відділення філософії та суспільствознавства