СУПЕР-старт для юних науковців Рівненщини

Опубліковано:

Сьогодні, 26 вересня, відбулася пленарна частина Настановної сесії Рівненської Малої академії наук учнівської молоді 2023/2024 навчального року.

У режимі онлайн, уже вчетверте поспіль, на жаль, але всупереч війні з конференц-зали РМАНУМ наживо у прямому ефірі із працівниками відділів та управлінь освіти територіальних громад, директорами закладів освіти, їх заступниками та вчителями спілкувалися: Марина ПАШКОВСЬКА – заступник директора департаменту – начальник управління загальної середньої, позашкільної, спеціальної освіти департаменту освіти і науки облдержадміністрації; Алла ЧЕРНІЙ – кандидат політичних наук, директор Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, голова постійної комісії з питань гуманітарної політики Рівненської обласної ради; Тетяна ПЕЩЕРІНА – виконувачка обов’язків директора Національного центру “Мала академія наук України”; Ніна СТАСЮК – начальник управління освіти Дубровицької міської ради; Наталія МЕДИНСЬКА – доктор філологічних наук, професор кафедри української мови та літератури, проректор з наукової роботи Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені акад. Степана Дем’янчука; Наталія ШУЛЬЖУК – кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри стилістики і культури української мови та методики її викладання Рівненського державного гуманітарного університету; Сергій КУНИЦЬКИЙ – кандидат технічних наук, старший дослідник, провідний науковий співробітник науково-дослідної частини Національного університету водного господарства та природо-користування, голова журі конкурсу-захисту, керівник гуртка РМАНУМ; Наталія СОСЮК – Заслужений працівник освіти України, директор Обласного наукового ліцею в м. Рівне Рівненської обласної ради; Олег ЖЕЛЮК – кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель освіти України, директор Рівненського ліцею “Елітар” Рівненської міської ради; Вероніка ЯКИМЧУК – дійсний член МАН України в Рівненській області, переможниця ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України 2023 року, студентка міжнародної економіки Західноукраїнського економічного університету; Олександр МАЗУР – заступник директора Рівненської Малої академії наук учнівської молоді з навчально-методичної роботи; отець Петро МАРТИНЮК, протоієрей, проректор Рівненської духовної семінарії.

Марина Валентинівна Пашковська привітала юних манівців та усіх причетних до МАН з їх вибором і початком роботи над науковими проєктами, акцентувала увагу на здобутках вихованців закладу, окреслила гострі та актуальні проблеми і виклики, що стоять сьогодні перед Україною і які доведеться вирішувати її молодій науковій еліті, побажала втілення амбітних проєктів у реальне життя.

Алла Леонідівна Черній привітала вихованців та педагогів РМАНУМ із початком навчального року, побажала вагомих успіхів та перемог у царині науки і винахідництва. Окрім цього, як голова комісії РОР, пообіцяла повну підтримку усіх починань юних науковців з боку депутатів.

Ґрунтовним і переконливим було слово Тетяни Вікторівни Пещеріної. Вона ознайомила учасників сесії з можливостями НЦ МАН України і закликала старшокласників та освітян Рівненщини активніше долучатися до участі у проєктах, що їх пропонує Мала академія наук України.

Ніна Іванівна Стасюк поділилася з учасниками сесії досвідом щодо залучення старшокласників Дубровиччини до наукового дослідництва, стимулювання їх та їхніх керівників за результатами спільних здобутків.

Наталія Миколаївна Мединська та Наталія Василівна Шульжук поділилися багаторічним досвідом співпраці із РМАНУМ та МАНівцями у рамках конкурсу-захисту; дали юним науковцям корисні настанови щодо вибору тем власних дослідницьких проєктів, наповнення їх практичних складових, формування висновків та джерельної бази.

Наталя Володимирівна Сосюк говорила емоційно та патріотично про потребу наших вихованців у сучасних знаннях, вільних від понад тьохсотлітнього фальшування росіянами нашої історії, культури й літератури, аби не дати повторитися геноциду українців у 2014-2022 роках з боку московії-росії.

Олег Миколайович Желюк зробив акцент на темах і проблемах сучасних досліджень у галузі технічних наук та інформаційних технологій, фізики, астрономії та інших природничих дисциплін.

Емоційно і щиро говорила Вероніка Якимчук, поділилася сі своїми ровесниками секретами успіху у конкурсі-захисті та враженнями від профільної літньої школи 2023 року.

Олександр Олексійович Мазур коротко розповів про сьогодення РМАНУМ, про онлайн реєстрацію у гуртки закладу, інформаційно-методичні івенти у наукових відділеннях та інші заходи обласного і всеукраїнського рівнів.

Насамкінець учасників сесії привітав та благословив на нелегку працю над науково-дослідницькими проєктами протоієрей Петро Мартинюк, проректор Рівненської духовної семінарії. А ще він висловив упевненість, що сьогоднішні манівці – майбутня наукова, інтелектуальна й духовна еліта, і побажав їм успіхів та перемог в ім’я України.

Модерував Настановну сесію директор Рівненської Малої академії наук учнівської молоді Олександр Анатолійович Андрєєв. Йому вдалося створити атмосферу доброзичливості та невимушеності для усіх учасників сесії. На завершення він побажав усім звершення задумів, успіхів і миру, а Україні – Перемоги!

Щемно і щиро звучав Державний гімн України у виконанні учасників Настановної сесії.

Тримаємо освітянський фронт! До роботи!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Олександр МАЗУР,

заступник директора з навчально-методичної роботи