Вітаємо стипендіатів Президента України 2023 року!

Опубліковано:

Педагоги та вихованці Рівненської Малої академії науки щиро радіють і вітають стипендіатів Президента України 2023 року:

 АНАСТАСІЮ ШАЛАК, ученицю 11 класу Дубенського ліцею № 8 Дубенської міської ради, вихованку гуртка “” І місце;

ЛІЛІЮ ЯКОВИШИНУ, випускницю Рівненського ліцею «Елітар» Рівненської міської ради та Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, студентку І курсу Університету імені Марії Кюрі-Склодовської у м. Люблін, Республіка Польща;

ЮЛІЮ РОМАНЮК, випускницю і золоту медалістку Рівненського ліцею «Український» Рівненської міської ради та Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, студентку І курсу Національного університету “Львівська політехніка”;

ДЕНИСА ХОМЯКА, випускника Вовковиївського ліцею Демидівської селищної ради Дубенського району та Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, студента І курсу Національного університету “Львівська політехніка”!

МОЛОДЦІ! Ви – гідне поповнення когорти стипендіатів Президента України, вихованців РМАНУМ попередніх років!

Дякуємо Вам! І дякуємо ЗСУ за можливість здобувати перемоги!

Щиро бажаємо упевненості у власних силах на життєвому шляху і нових здобутків та перемог на ниві наукового дослідництва!

Від колег та вихованців РМАНУМ

директор Олександр АНДРЄЄВ


Анастасія Шалак – учениця 11 класу Дубенського ліцею № 8 Дубенської міської ради, третій рік є вихованкою Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, займаючись у гуртку “”. За цей час мною юна манівка представила два науково-дослідницькі проєкти, що стосуються астрономії.

Найзначимішим дослідженням стала робота на тему “Актинометричні дослідження енергії сонячної радіації”, тема якого повʼязана з надзвичайно актуальною на сьогодні проблемою визначення потужності сонячного випромінювання.  Для написання роботи, створення актинометру,проведення експериментальних вимірювань та обчислення величини сонячної сталої учениці знадобився рік.

Анастасія щиро завдячує своїм науковим керівникам –Володимиру Олександровичу Мислінчуку та Світлані Іванівні Козловській, які  протягом цього часу постійно допомагали та спрямовували вихованку у правильному напрямку.

Їхні спільні старання були достойно оцінені – на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких учнів – членів Малої академії наук України робота виборола І місце, удостоївшись стипендії Президента України.

А ще у червні-липні цього року Анастасія була активною учасницею профільної літньої школи РМАНУМ. Юна вихованка продовжує працювати задля нової перемоги.

Щиро бажаємо їй на цьому шляху упевненості у власних силах та успіхів!


Лілія Яковишина випускниця Рівненського ліцею «Елітар» Рівненської міської ради та випускниця  Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, переможниця ІІ і ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України в секції «Екологія». Тема  її  наукового дослідження – «Вплив рекреаційного навантаження на стан схилових екосистем урочища «Бармаківське».

Лілія ‒ соціально активна та творча особистість. Вона пише вірші, грає на флейті та фортепіано, а ще – займається  великим тенісом. До проблем охорони довкілля дівчина доєдналася, навчаючись у 8 класі,  беручи участь у Всеукраїнському конкурсі «МАН-ЮНІОР ДОСЛІДНИК».

За роки навчання в Рівненській Малій академії наук вона досягла чималих успіхів, зокрема стала переможницею Всеукраїнського конкурсу «Save спадок» (2022 р.), посіла ІІ місце у  Всеукраїнському форумі учнівської та студентської молоді «Дотик природи ‒ 2022» та ІІ місце в освітньому модулі «Металургія» благодійного проєкту STEM is FEM (2021 р.). Однак найбільшою її перемогою стало отримання золотої медалі за успіхи в навчанні та І місце в секції «Екологія» на ІІІ етапі Всеукраїнського  конкурсу-захисту МАН, а також закінчення Музичної школи № 2 з відзнакою  (2020-2023 н. р.) за класом фортепіано та флейти.

У 2023 році рівненська команда у складі дійсних членів і вихованців РМАНУМ Лілії Яковишиної та Софії Чиншової стала фіналістом Всеукраїнського конкурсу «Save спадок», метою якого є фіксація злочинів російських окупантів щодо знищення українських пам’яток на основі супутникових знімків. Команда «Дослідники руйнацій» зробила вагомий внесок у створення бази даних пошкоджених і зруйнованих об’єктів культурної спадщини України,  що його презентували й захищали у липні 2023 року.

Лілія стала студенткою Люблінського університету ім. Марії Кюрі-Склодовської, обравши спеціальність біотехнології.


Юлія Романюк – випускниця і золота медалістка Рівненського ліцею «Український» Рівненської міської ради та Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, переможниця ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН 2023 року в секції «Хімія».

Тема її наукової роботи – «Дослідження мікротвердості полімер-полімерних композитів на основі спряжених поліаміноаренів та полімерних матриць різного типу». Зацікавлення дівчини цією темою обумовлене активним використанням полімерних композитів у військовій техніці та важливістю значень мікротвердості для характеристики експлуатаційних характеристик матеріалу. Юля ще змалку захоплювалася хімією, адже її тітка Мирослава Ростиславівна Романюк, інженер-хімік-технолог та керівник гуртка хімії РМАНУМ, змогла долучити її до перших хімічних експериментів. Однак науковим керівником і керівником гуртка, де навчалася  дівчина, стала Галина Валентинівна Мартинюк, кандидат хімічних наук, доцент, професор кафедри екології, географії та туризму Рівненського державного   гуманітарного університету. Мріючи стати хіміком-технологом, школярка приділяла роботі над дослідженням багато часу й зусиль. Результатом стало І місце на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН у 2023 році.

Талановита, наполеглива та розумна дівчина неодноразово посідала призові місця з хімії, історії, української та французької мов у міських та обласних олімпіадах. Юлина мрія здійснилася –  дівчина вступила на факультет хімії та хімічних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Свої перемоги дівчина присвятила татові –Руслану Ростиславовичу Романюку, капітану Збройних сил України, який воює проти російських загарбників і є прикладом звитяги, мужності, життєлюбності та патріотизму. Юлія пишається своїм батьком, якого в березні 2023 р. командувач Збройних сил України Валерій Залужний нагородив Почесним нагрудним знаком «Сталевий хрест» за вправне командування під час бойових дій.

Віра в Перемогу України, надійність і самовідданість справі – риси, що притаманні як батькові, так і дочці.


Денис Хомяк –випускник Вовковиївського ліцею Демидівської селищної ради Дубенського району та Рівненської Малої академії наук учнівської молоді. У 2023 р. він став переможцем ІІ та призером ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України у секції «Лісознавство» з темою «Розмноження павловнії повстистої  (Paulownia tomentosa (Thunb) Steud) зеленими стебловими живцями у Вовковиївському лісництві ДП «Дубенське лісове господарство».

Основною мотивацією Дениса щодо обрання теми стало використання павловнії повстистої як енергетичної сировини та вивчення потенціалу продуктивності й теплотворної здатності її деревини.  Дослідження методу вегетативного розмноження павловнії повстистої, а саме стеблове живцювання, стало для юнака маловивченим та достатньо перспективним завданням. Над темою дослідження юний науковець працював три роки,  постійно апробовуючи результати своїх досліджень на різних конкурсах, зльотах та наукових конференціях.

Так, 2021 року він став призером ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук у секції «Селекція та генетика», а також посів ІІІ місце під час захисту науково-дослідницьких проєктів у Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти у секції «Лісовідновлення та лісорозведення». У цьому ж році Денис показав найкращий результат та виборов перші місця у Всеукраїнському екологічному конкурсі наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (категорія «Моє місто») та у Всеукраїнській олімпіаді випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів).

Не менш успішним для юнака був 2022 р., коли він посів І місце у Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (для вікової категорії від 16 до 23 років включно в категорії «Біологія») та ІІІ місце у Всеукраїнському екологічному хакатоні для учнівської молоді «X REALITY ECOLOGICAL HACK-2022».

Денис – відповідальний, активний і працелюбний юнак. Закінчив школу з золотою медаллю та склав НМТ з математики на 200 балів. Навчаючись у старших класах ліцею, Денис був незмінним спікером шкільного самоврядування та юним лісничим учнівського лісництва «Діброва» ДП Ліси України філії «Дубенське лісове господарство».

Виборовши цьогоріч призове ІІ місце на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України, Денис щиро побажав якнайшвидше повернутися до проведення конкурсу  в офлайн форматі. В анкеті він написав:  «Намагаймося реалізовувати себе ще в  школі та разом із нашими воїнами наближаймо перемогу, адже в єдності сила й успіх справи».

Денис вступив до Львівської політехніки на спеціальність “Інформаційні технології” і мріє стати справжнім професіоналом.