У РАМКАХ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТИЖНЯ З ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ

Опубліковано:

Щороку у перший понеділок жовтня відзначають Всесвітній день протидії булінгу. У 2024 році цей день припав на сьоме жовтня. За дослідженням ЮНІСЕФ – 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу, 24% дітей стали жертвами булінгу, 48% дітей нікому не розповідали про випадки булінгу, 44% школярів були спостерігачами булінгу, але ігнорували його, бо їм було страшно за себе. Всесвітній день запобігання булінгу був ініційований організацією STOMP Out Bullying з метою заохочення шкіл, громад та організацій до колективної роботи, щоб зупинити булінг, кібербулінг та покласти край ненависті та расизму шляхом підвищення обізнаності про поширеність та вплив усіх форм булінгу на дітей різного віку.

Керівник гуртків «Психологія» та «Педагогіка» Рівненської МАН Шеін Марія Олександрівна у рамках Всеукраїнського тижня з протидії булінгу 06-07 жовтня провела онлайн-лекцію та офлайн-тренінг з гуртківцями з метою інформування їх про особливості цькування (булінгу), види боулінгу (психологічний, фізичний, економічний, кібербулінг тощо) та шляхи протидії.

Під час офлайн-тренінгу вихованці гуртка колективно аналізували основні ознаки кожного з видів насильства; обговорювали різницю між насильством і булінгом; аналізували різноманітні ситуації для кращого розуміння відмінностей між процесами булінгу та насильства; обговорювали алгоритми дій у випадку цькування, якщо стали свідком. Програли ситуацію антибулінгу через вправу «Сліпий та поводир», що допоможе швидко зорієнтуватися і надати допомогу людині, яка знаходиться у складній ситуації. Адже одним із ефективних шляхів протидії булінгу є розвиток емпатії в учнів.

У випадку булінгу можна  звернутися за допомогою до Контакт-центру  безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів), Національної поліції України – 102; Освітнього омбудсмена – для подання звернення (скарги) потрібно перейти за покликанням: https://zvernennya.eo.gov.ua/, зателефонувати за номером: 095 143 87 26, чи написати на email: ez@eo.gov.ua, працівників Національної дитячої «гарячої» лінії: 0 800 500 225 або 116 111 (безкоштовно з усіх мобільних телефонів).                                                                                                                    

Юлія ШОКАЛО, завідувачка відділом РМАНУМ,

Марія Шеін, керівник гуртків РМАНУМ