5 домашніх експериментів

Опубліковано:

Доброго дня, шановні юні МАНівці!

Карантин триває, Ви навчаєтеся дистанційно, дистанційно працюєте зі своїми науковими керівниками, удосконалюєте свої науково-дослідницькі роботи або підшуковуєте матеріал для наступних досліджень.

Рівненська Мала академія наук учнівської молоді завжди поруч з Вами! Ми дуже хочемо, аби Ви були здорові, а також використовували свій час із користю. Саме тому РМАНУМ пропонує Вам цикл дуже цікавих експериментів та дослідів, які Ви можете провести вдома самостійно чи зі своїми рідними. Це – цікаво, весело, корисно і, можливо, допоможе Вам              у подальшій науковій роботі! 

Ось п’ять швидких та простих домашніх експериментів!

Не хвилюйтесь, ми не просимо Вас зробити сибірську виразку чи якийсь новий штам вірусу еболи. Просто пропонуємо витягнути власну ДНК і приголомшити своїх друзів такими шаленими речами, як культивування власних бактерій!!!

По телевізору завжди кажуть: “Не роби цього вдома”. А ми кажемо: “Іди і роби це!”

“Зроби собі біологію” (“Зроби сам”) – це рух, суть якого – у створенні біології у власному будинку майже без витрат.

Чому б не культивувати бактерії, що ростуть на Вашій руці, витягти власну ДНК або змінити колір нудних квітів, що Вам подарували?

  1. ВЛАСНА ДНК У ДОМАШНІХ УМОВАХ

Інгредієнти: прозоре скло (наприклад, прозора скляна чашка), сіль, рідке мило, сік грейпфрута та спирт (наприклад, дезінфікуючий засіб, горілка тощо).

Перший крок: ретельно промийте склянку, висушіть та витріть її.

Другий крок: наберіть у роті побільше слини та плюньте у склянку.

Третій крок: додайте у склянку дрібку солі, потім додайте трохи рідкого мила (або засобу для миття посуду), соку з грейпфрута і кілька крапель алкоголю.

Четвертий крок: все ретельно перемішайте.

Білі слизові нитки, які ви побачите поверх суміші, – це Ваша ДНК.

Пояснення:

Слина містить клітини з Вашого рота, що містять ДНК. Миючий засіб використовується для руйнування мембран, що захищають ДНК, і вивільнення її реципієнту. Сіль робить денатурацію ДНК і випадає осад, а сік грейпфрута нейтралізує білки, що можуть пошкодити ДНК.

Як це зробити, дивіться за наступним посиланням (+ попрактикуєте англійську мову):

  1. КУЛЬТУВАННЯ БАКТЕРІЙ, ЯКІ ЖИВУТЬ НА ВАШИХ РУКАХ

Інгредієнти: невелика герметична ємність, желатин.

Перший крок: Нагрійте воду на плиті і додайте до неї вміст упаковки желатину, енергійно перемішуючи суміш, поки зерна желатину не розчиняться.

Другий крок: Поки розчин ще гарячий, налийте його в ємність, в якій Ви хочете виростити свої бактерії, і щільно накрийте кришкою, щоб уникнути забруднення.

Третій крок: Коли ємність охолоне, поставте її в холодильник на ніч, щоб желатин міг затверднути.

Четвертий крок: З ранку подивіться, чи желатин затверднув, вийміть ємність             із холодильника та торкніться желатину пальцями у кількох місцях.

 П’ятий крок: Знову накрийте кришкою і залиште ємність при кімнатній температурі або біля батареї на кілька днів.

Через кілька днів Ви побачите на желатині білі плями. Це – бактерії шкіри Ваших рук. Навіть якщо Ви спробуєте вимити руки і повторити експеримент, у Вас завжди будуть з’являтися плями з бактеріями!

Пояснення:

Мікроорганізми є скрізь, але ми їх, зазвичай, не бачимо, оскільки вони дуже крихітні та розсіяні. У цьому досліді бактерії використовують у якості їжі (поживного середовища) желатин, і, оскільки в ньому так багато поживних речовин, мікроорганізми можуть ділитися (розмножуватися) багато разів та накопичуватися в ємності, поки ми не зможемо їх побачити.

Як це зробити, дивіться за наступним посиланням (+ попрактикуєте англійську мову):

  1. ЗМІНІТЬ КОЛІР СВОЇХ КВІТІВ

Інгредієнти: квіти (бажано з білими пелюстками), чорнило (або фарба для малювання), склянка та вода.

Це – один із найпростіших експериментів, який Ви можете зробити.

 

Перший крок: Візьміть склянку та налийте у неї трішки води. Додайте у воду чорнила або фарби для малювання (щоби розчин був достатньо концентрований).

Другий крок: Помістіть квітку у склянку з розчином (це може бути як квітка на коротенькому стеблі так і квітка без стебла, яка буде плавати на поверхні розчину).

Через деякий час Ви побачите, що пелюстки мають кольорові ребра або вени, такого ж кольору як розчин у склянці.

 

Пояснення:

Зазвичай, ми ставимо квіти у воду, аби зберегти їх живими. Рослини мають систему труб (називається ксилемою), що розподіляє воду та деякі поживні речовини по всіх частинах рослини. Використовуючи кольорову воду, ми можемо побачити наочно цю систему труб. (Подібні заходи застосовуються і в медицині зі спеціальними забарвленими розчинами для діагностування прохідності судин           в організмі людини).

Як це зробити дивіться за наступним посиланням (+ попрактикуєте англійську мову)

  1. ЯЄЧНА КУЛЬКА

Інгредієнти: яйця, оцет і посудина з кришкою (справді важливо, оскільки це зберігає запах всередині!).

Перший крок: Візьміть посудину (бажано невеликого розміру) та налийте туди оцту.

Другий крок: Помийте яйце (сире) та помістіть його (цілим, не пошкодивши шкарлупи) у посудину так, щоб воно було повністю в оцті. Закрийте щільно кришкою та залиште на кілька днів.

Після цього у вас з’явиться гнучке яйце, яке ви можете використовувати в якості кульки, наприклад для гри в теніс або інших ігор з м’ячем.

 

Пояснення:

Єдина клітина, присутня в яйці, завдяки своєму значенню для розмноження захищена яєчною шкаралупою. Ця оболонка складається з карбонату кальцію, який реагує з оцтовою кислотою, присутньою в оцті, спричиняючи її розпад. Це призводить до утворення «голого» яйця, а також значно підвищує його гнучкість.

Як це зробити, дивіться за наступним посиланням (+ попрактикуєте англійську мову).

  1. ПРИГОТУВАННЯ ЯЄЦЬ БЕЗ ВАРІННЯ

Інгредієнти: яйця, миска, алкоголь (спирт, горілка).

Хочете змінити свої навички у кулінарії?

Наступного разу, коли Ви захочете приготувати яйце, розбийте його в миску і додайте до нього трохи алкоголю. Через кілька хвилин Ви побачите, як воно повільно «вариться». На жаль, ми не можемо гарантувати, що Ви вважатимете це блюдо надзвичайно смачним)))).

Пояснення

Приготування яйця полягає у денатурації* білків, що присутні у клітині, яка міститься в яєчній шкарлупі. Ця денатурація відбувається шляхом впливу тепла (варіння або смаження), а запропонований нами дослід полягає у додаванні таких сполук як алкоголь, що денатурують білки, взаємодіючи з ними та змінюючи їх 3D-структуру.

Денатурація* – процес, при якому біомолекула (наприклад, ДНК, білок) втрачає свою 3D-структуру.

Як це зробити, дивіться за наступним посиланням (+ попрактикуєте англійську мову)