Коронавірус SARSCoV-2: тест громадянської відповідальності

Опубліковано:

– Як часто ви торкаєтесь свого обличчя?

– Що?

– Протягом дня … Як часто?

– Я не знаю. Один раз на годину …

– Кожні три хвилини. Ваші руки чіпають рот кожні п’ять хвилин, і ви доторкаєтесь до когось кожні двадцять хвилин. Ось так поширюється інфекція. Не любите терористів, а спробуйте домовитися з вірусом? Вірус існує тільки для того, щоб шукати переносника і розмножуватися. Це все, що він робить, а робить він це швидко. У нього немає політичних поглядів, немає релігійних переконань або якихось культурних проблем, і він зовсім не поважає закон. Йому не відомі поняття часу, географії. Фільм «The Strain».

Джерело https://www.epravda.com.ua/news/2020/02/1/656538/

Про нього багато пишуть, читають, говорять. Через нього дискутують, панікують, конфліктують, його досліджують, бояться або ж ігнорують. Про його походження ходять легенди. Його популярності мабуть заздрили б зірки, якби вона не була такою негативною. Про нього спеціалісти говорять виважено, а ті, хто має недостатньо знань – по-різному і багато. Поширення коронавірусу Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus-2 SARSCoV-2 (ще недавно 2019-nCoV) стало топ-темою, а частота пошуку інформації про нього у мережі в окремих регіонах світу досягає 100 % від загальної кількості.

Одразу виважено скажу, що частина інформації з тієї, що відомо на даний момент про коронавірус SARSCoV-2 і написана в цій статті, може через трохи часу сильно змінитися. Готуючи цей матеріал, кожні 12 годин була вимушена щось в ньому змінювати та доповнювати, оскільки інформація постійно оновлюється та обростає новими деталями. Тому даний огляд є достатньо об’ємним, втім далеко не вичерпним.

Як відомо, ВООЗ оголосила пандемію у зв’язку з поширенням у світі коронавірусу SARSCoV-2. У Заяві ВООЗ щодо перевищення 100 000 випадків COVID-19 зазначено, що «кожна людина може захистити себе та інших вдома, громаді, системі охорони здоров’я, на робочому місці чи транспорті». А для цього важливо, щоб люди мали достовірну інформацію про COVID-19 і знали як захистити себе та інших (знали найновішу інформацію із доказових джерел – прим. автора).

Про ситуацію щодо коронавірусної інфекції

Інформація щодо кількості лабораторно підтверджених випадків COVID-19, тих, хто одужали і смертей дуже швидко змінюється. За кілька останніх днів змінився склад п’ятірки країн за кількістю підтверджених випадків захворювання, зокрема на друге місце піднялась Італія. Постійне оновлення даних відбувається на сайтах ВООЗ (WHO), CDCECDCМОЗ УкраїниЦентр громадського здоров’я МОЗ України, інтерактивно і швидко змінюється інформація на сторінках The Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at JHU та Covid19info.

Представлена на сторінці МОЗ України оцінка ризиків за даними ECDC і доповнена відкритими питаннями щодо COVID-19 із сторінки ECDC, виглядає так:

  • ризик, пов’язаний з інфікуванням SARSCoV-2 для людей в Європі та Великобританії, в даний час, оцінюється від середнього до високого. Для більшості випадків COVID-19, про які повідомлялося в Європі та Великобританії за межами деяких регіонів Італії, виявлено епідеміологічні зв’язки. Однак, зростає кількість випадків без встановленого ланцюга передачі, а також є значна невизначеність щодо передачі та недостатнього виявлення, особливо, при легких або безсимптомних станах;
  • ризик виникнення кластерів, пов’язаних з COVID-19, в інших країнах Європи та Великобританії на даний час вважається помірним або високим. Отримані докази з кластерів в ЄС та Великобританії, вказують на те, що після першого занесення вірус, що викликає COVID-19, може швидко передаватися. Цілком ймовірно, що частина випадків передач відбувається від інфікованих людей з легкими симптомами, які в такому стані не звертаються за медичною допомогою;
  • ризик широкомасштабного і тривалого передавання нової коронавірусної інфекції в Європі та Великобританії в найближчі тижні оцінюється від середнього до високого, і все більше країн повідомляють про зростаючу кількість випадків і кластерів. Заходи, які приймають країни, здатні тільки вповільнити, проте не зупинити поширення інфекції. Хворі з легкими симптомами, не усвідомлюючи свою потенційну здатність заражати і звертаючись за медичною допомогою, інфікують медичних працівників. Райони, в яких раніше не виявляли випадків COVID-19, повідомляють про захворювання людей, що подорожували в країни, які, схоже, не мали широкого поширення інфекції. ВООЗ підвищила оцінку ризику поширення та ризику впливу SARSCoV-2 до дуже високого на глобальному рівні;
  • ризик для потенціалу системи охорони здоров’я в ЄС та Великобританії в найближчі тижні оцінюється від помірного до високого. Збільшення кількості випадків та місцевих ланцюгів передачі потребують додаткових ресурсів для медичного менеджменту, спостереження та відстеження контактів. Подальше посилення передавання вірусу може спричинити значне збільшення випадків госпіталізації у той час, коли системи охорони здоров’я можуть опинитися під тиском поточного сезону грипу, про що повідомлено більшістю країн за останній тиждень. Ситуація ще ускладнилась б у випадку зараження значної кількості медичних працівників. Все це може спричинити труднощі не тільки в галузі охорони здоров’я, але з можливостями діагностики. Країни повинні мати можливість проводити надійні та негайні лабораторні діагностичні тести, інакше не зможуть стримати спалах інфекції;
  • проведений на сьогоднішній день аналіз даних для COVID-19 дає можливість зробити припущення, що 80% випадків є неважкими, більшість з яких одужують, 15% є важкими інфекціями, які вимагають кисневої терапії, і 6% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень. Переважна більшість важких станів та смертей траплялися серед людей похилого віку та тих, хто має інші хронічні захворювання. Окрім значних летальних наслідків серед груп високого ризику, спалахи COVID-19 можуть спричинити величезні економічні та соціальні потрясіння.

«Епідемію COVID-19 можна зупинити, але лише за допомогою колективного, скоординованого та всебічного підходу із залученням механізмів державного управління. Ми закликаємо кожну країну діяти зі швидкістю, масштабом та чіткою рішучістю. Деякі країни або не сприйняли це досить серйозно, або вирішили, що вони нічого не можуть зробити. Ми стурбовані тим, що в деяких країнах рівень політичної волі та дій не відповідають рівню загрози, з якою ми стикаємося» – заявив під час брифінгу 5 березня директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреісус. А на брифінгу ВООЗ 11 березня про пандемію коронавірусної інфекції вже звернено увагу, що подається неповна інформація про кількість випадків та охоплених країн. «81 країна не повідомила жодних випадків, а 57 країн повідомили про 10 випадків або менше. Зокрема, Китай та Республіка Корея – значно занижують рівень епідемії. Завдання для багатьох країн з великими кластерами чи поширеністю полягає не в тому, чи зможуть вони щось зробити, а чи будуть вони це робити. Ключовими напрямами зараз є: по-перше, підготуватися, по-друге, виявляти, захищати та обробляти, по-третє, зменшити передавання, по-четверте, інновації та навчання».

Що таке коронавіруси?

Коронавіруси (CoV) – це велика родина РНК-вмісних вірусів з ліпопротеїновою оболонкою, які викликають захворювання людини і тварин. До важких захворювань відносять такі як близькосхідний респіраторний синдром (MERS) та важкий гострий респіраторний синдром (SARS). Коронавірус SARSCoV-2 – новий вид, який раніше не був ідентифікований у людини. Назву коронавіруси отримали завдяки подібності глікопротеїнових виростів з corona spinarum – терновим вінком.

Що таке COVID-19?

Коронавірус SARSCoV-2 викликає захворювання COVID-19. Група китайських вчених провела дослідження клінічної картини захворювання COVID-19 191 дорослого пацієнта (137 з них вилікувалися, 54 померли) із двох лікарень в місті Ухані. За їхніми даними, хворі COVID-19 можуть бути джерелом інфекції для оточуючих від 8 до 37 днів, в середньому 20 днів. Супутні захворювання були майже у половини пацієнтів, найчастіше гіпертонія, діабет та ішемічна хвороба серця. Середній час від початку хвороби до виписки становив 22 дні, тоді як смерть зазвичай наставала на 19-й день. 32 пацієнти потребували інвазивної механічної вентиляції легень, з них 31 (97%) померло. Середній час від початку хвороби до показів щодо цієї процедури становив 14,5 днів. Ускладненнями COVID-19 були дихальна та серцева недостатність, гострий респіраторний дистрес-синдром (ARDS), сепсис та септичний шок. У публікації вперше описана повна картина прогресування коронавірусної хвороби COVID-19: середня тривалість лихоманки – 12 днів; середня тривалість задишки – 13 днів (у разі летального результату до самої смерті); кашель часто триває набагато довше, навіть після виписки; сепсис розвивався в середньому на 9-й день; ARDS – на 10-й день у тих, що вижили, на 12-й день у померлих. Також для летальних випадків встановлені такі характерні проблеми як гостра серцева недостатність і гостре пошкодження нирок (в середньому на 15-й день), вторинна інфекція (в середньому на 17-й день). Найпоширенішими симптомами при поступленні пацієнтів були лихоманка, кашель з подальшим виділенням мокротиння, втома, спостерігались також міалгія (м’язові болі), діарея, нудота, блювота.

На основі 55 924 лабораторно підтверджених випадків у звіті ВООЗ наведено типові симптоми COVID-19:

Типові симптоми і ускладнення COVID-19. Взято за основу

COVID-19 і грип

Ознаки порівнянняГрипCOVID-19
Збудникивірус грипу А, В, С, D (Influenzavirus А, В, С, D)родина Orthomyxoviridaeкоронавірус SARSCoV-2 (Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus-2), родина Coronaviridae
Шляхи передачіконтакт, краплинні виділення, фоміти (предмети, через які може передаватися інфекція, наприклад, вимикачі, кнопки, крани або комп’ютери та ін.)
Захворюванняреспіраторні захворювання від безсимптомного або легкого до важкого захворювання і смерті
Інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів)Послідовний інтервал (час між послідовними випадками)Інкубаційний період від декількох годин до 2-3 днів (у середньому);послідовний інтервал – 3 дніІнкубаційний період від 2 до 14 днів, найчастіше 5 днів, послідовний інтервал 5 – 6 днів
Репродуктивне число Ro – число осіб, яких може інфікувати одна інфікована людина1,3від 2 до 2,5
Смертністьнижче 0,1% від загальної кількості підтверджених випадків;приблизно 1 на 1000 заражених людей3-4% від загальної кількості підтверджених випадків;приблизно 20-30 на 1000 заражених людей
Вакцина та лікарські препаратидоступнінемає

1, 4, 5, 6237, 8.

Досвід пацієнтів і лікарів

Небагато з тих, хто вилікувались від COVID-19, публічно розповідають про свій досвід через страх дискримінації. Джулі із Сінгапуру погодилась поспілкуватись із журналістами BBC. «Третього лютого у мене була температура. Десь 38.2-38.50С. Я прийняла дві пігулки панадолу, почувалась трохи втомленою та спала увесь день. Після цього температура впала і до кінця тижня я почувалась добре. У мене не було ні нежитю, ні кашлю. Однак вже 7 лютого рано-вранці. десь о третій ранку я прокинулась і кімната йшла обертом». Вже наступного дня у Джулі діагностували COVID-19. Її помістили в ізоляційну кімнату.

«Їжу мені передавали через герметичний люк, ліки, одяг, рушники так само … У найкритичніший момент захворювання, найбільші проблеми були з диханням. Доводилось робити зусилля, щоб дихати. Не так, як у звичайні дні, коли ми навіть не замислюємось про те, що дихаємо … Навіть пройтись до туалету було складно. Я не знаю чи хвороба має якийсь довготривалий вплив. На даний час лише  відчуваю, що не можу довго ходити, мені не вистачає дихання, треба десь присісти. Раніше зі мною такого не було. Люди переживають, бо вони не знають нічого [про коронавірус] або знають дуже мало. Я думаю, що коли ти боїшся, коли весь світ боїться, це породжує багато дезінформації, багато упереджень.»

Американський лікар невідкладної допомоги Джеймс Філіпс вважає, що хвилюватися потрібно, проте без зайвої паніки. «Протягом наступних кількох місяців я, скоріш за все, заражуся коронавірусом, – припускає Дж. Філіпс в статті для CNN, – Це лише проста математика, яку я прийняв. Але коли я ставав лікарем, я знав, що ця робота передбачає ризик, і я маю обов’язки перед пацієнтами та суспільством. Судячи з того, що нам сьогодні відомо, мій ризик сильно захворіти або померти від коронавірусу є низьким. Мені пощастило бути відносно молодим і здоровим, але це стосується не всіх моїх медичних колег, які також, ймовірно, заразяться». Дж. Філіпс вважав ситуацію з коронавірусною інфекцією пандемією ще до офіційного повідомлення.  Лікар наголошує на необхідності належної підготовки з боку систем охорони здоров’я та створення відповідних умов для хворих. Іншими словами, звичний підхід, на його думку, не спрацює. «Мене кілька разів на день запитують: «Чи варто хвилюватися?» Відповідь – так, але паніка нікому не допомагає. Все стане гірше, перш ніж стане краще. Ми не знаємо, чи зникне вірус, коли стане тепліше, і не знаємо напевно, чи можливе повторне інфікування», – зазначає Філіпс.

Італійський лікар Аттіліо Гальмоцці про ситуацію в Італії із захворюванням COVID-19: «Вчора я працював з 7 ранку до середини ночі. Сьогодні я міг побачити свою сім’ю бодай на кілька годин. У нас є лише сім місць в інтенсивній терапії і восьме – у швидкій допомозі, шість машин для неінвазивної вентиляції. Ми бачимо клінічні картини, які я бачив лише в підручниках, можливо, на фотографіях симптомів SARS. Це непередбачуване захворювання. Учора ми інтубували 57-річного спортивного чоловіка, відбулося швидке погіршення його стану. З іншого боку 98-річний чоловік із поганим КТ, навіть не потребує кисневої терапії, його життєві показники в нормі. Він ходить зі своїми тапочками, хоче повернутися додому до дружини. Хоча, звичайно, людей похилого віку, з діабетом, порушеннями діяльності серця, хронічними захворюваннями дихальної системи вірус вражає по максимуму. Але є й молоді люди з прекрасним здоров’ям, які стикаються з дуже серйозними респіраторними проблемами».

В цьому контексті важливими є роздуми українського лікаря анестезіолога – реаніматолога Центральної міської клінічної лікарні м. Івано-Франківська із 40-річним стажем Ігора Голинського: «Щоб врятувати важких хворих з COVID19 повинні би були добре організовані, правильно укомплектовані модерним обладнанням та досвідченими кадрами, українські відділення анестезіології та інтенсивної терапії (“реанімації”). Чому? Щоб правильно підібрати параметри вентиляції легень конкретного пацієнта з важким, смертельно небезпечним пошкодженням легень потрібний не анестезіолог, не багато кисню, а лікар зовсім іншої спеціальності, який у світі називається “респіраторний терапевт” (в Україні таких спеціалістів нема). Річ не тільки в натисканні правильних комбінацій кнопок на апараті, – це може зробити не лише анестезіолог, але й інтерн першого року навчання, а в підборі на основі перманентних артеріальних газових аналізів крові такої дихальної суміші, такого лагідного чи не дуже лагідного тиску на легеневі поля з відповідною за потреби експозицією в різних фазах дихального циклу, щоб, не завдавши шкоди легеням, добитися потрапляння максимально можливої кількості кисню в кров і тим збільшити шанси на виживання. Мати лише підготовленого спеціаліста мало. Без корекції газового складу крові (коли нема газоаналізатора), перебуваючи на апаратному диханні, хворий у стані критично підвищеної, через важку дихальну недостатність, кислотності всіх органів та систем стає просто повністю нечутливим до будь-якого лікування

Ще багато питань. А відповіді?

  • З якою ймовірністю можна заразитись коронавірусом SARSCoV-2?

Ризик залежить від того, де ви знаходитесь – а точніше, чи в тій місцевості розгортається спалах COVID-19. Є багато локацій, в яких ризик захворіти COVID-19 все ще низький. Однак зараз у всьому світі є міста (міста чи райони), де поширюється нова коронавірусна інфекція. Для людей, які проживають або відвідують ці райони, ризик заразитися є вищим. Тому важливо знати про ситуацію, де ви перебуваєте чи маєте намір поїхати.

  • Чи можуть люди безсимптомно поширювати коронавірус?

Інфіковані люди з легкими симптомами можуть виділяти вірусні частинки і таким чином заражати інших. Наскільки частим є таке передавання поки-що невідомо.

  • Чи варто хвилюватись щодо COVID-19?

На сьогоднішній день відомо, що 80% випадків є неважкими, більшість з цих хворих одужують. Однак відомо і про важкі ускладнення в деяких хворих. Тому цілком нормально турбуватися про те, як спалах нової коронавірусної інфекції вплине на вас та ваших близьких. Проте потрібно скеровувати свою стурбованість у дії, спрямовані на захист себе, своїх близьких та громад. В першу чергу – прочитайте уважно поради як захистити себе та інших від інфікування на надійних ресурсах (офіційні, професійні сайти і сторінки соціальних мереж: (WHO), CDCECDCМОЗ УкраїниЦентр громадського здоров’я МОЗ УкраїниЦентр Розвитку Громадського Здоров’я УКУ). По-друге, дотримуйтесь порад місцевих органів охорони здоров’я, зокрема, які стосуються обмежень, встановлених для подорожей, пересування та зібрань. Довіртесь професіоналам: поради в час пандемії дають не просто так.

  • Що я можу зробити, щоб захистити себе і запобігти поширенню SARSCoV-2?

Не будемо в цій статті дискутувати про стан готовності нашої системи охорони здоров’я до можливого спалаху коронавірусної інфекції. Ще трохи і час покаже. Зрештою, доктор Антоніо Пезенті, голова регіонального кризового центру в Італії, так описує ситуацію в країні: «Ми тепер вимушені проводити інтенсивне лікування в коридорах, в операційних, у палатах для відновлення пацієнтів… Одна з найкращих систем охорони здоров’я у світі, в регіоні Ломбардія, перебуває за крок від колапсу». Перефразовуючи слова Ліни Костенко можна сказати, «єдине, що від нас іще залежить, – принаймні» все зробити «як належить». Так, саме ви можете знизити шанси заразитися чи поширити SARSCoV-2 за допомогою відомих і нескладних заходів. І це не просто надоїдливі фрази, які постійно повторюють.

  • Дотримуйтесь правил гігієни, регулярно і ретельно мийте руки або очищайте їх засобами на основі 70 % спирту. Чому? Миття рук з милом або їхня дезінфекція значно зменшує кількість мікроорганізмів на ваших руках, в тому числі і вірусів.
  • Витримуйте понад 1,5 метри відстань між собою та тим, хто кашляє чи чхає. Чому? Під час кашлю або чхання розбризкуються невеликі крапельки рідини з носа чи рота, які можуть містити вірусні частинки. Перебуваючи занадто близько, ви можете їх вдихнути.
  • Намагайтеся не торкатися очей, носа та рота, людина може це робити неконтрольовано кілька разів на хвилину. Чому? Руки торкаються багатьох поверхонь, які можуть бути заражені. Тому в місцях, де багато людей, потрібно частіше робити вологе прибирання з використанням засобів для дезінфекції. Забруднені руки можуть перенести вірусні частинки на слизові очей, носа чи рота, звідки вони потраплять у ваш організм і ви може захворіти.
  • Переконайтесь, що ви та оточуючі люди дотримуєтесь належної гігієни дихання. Під час кашлю або чхання слід прикривати рот і ніс хустинкою або зігнутим ліктем. Потім хустинку слід утилізувати. Чому? Поширення вірусних частинок відбувається повітряно-крапельним шляхом. Дотримуючись належної гігієни дихання, ви захищаєте оточуючих людей від інфікування.
  • Залишайтеся вдома, якщо ви спостерігаєте ознаки респіраторного захворювання. Турбота про власне здоров’я та здоров’я оточуючих – ваша громадянська і людська відповідальність. А якщо у вас лихоманка, кашель і утруднене дихання, зверніться до лікаря, попередньо зателефонувавши. Чому? Це допоможе вам швидше одужати. Лікарі мають усі алгоритми дій. Коли ви зателефонуєте лікарю, він може швидко направити вас до потрібної медичної установи. Це також захистить вас і допоможе запобігти поширенню вірусів та інших інфекцій.
  • Плануючи подорожі варто уточнити епідеміологічну ситуацію на цій території. Якщо можливо, уникайте їх, особливо, якщо ви літня людина або маєте діабет, захворювання серця або легенів. Чому? У вас більше шансів інфікуватись в одному з цих районів. Крім того, цілком ймовірно, що з подорожі ви повернетесь вже «не одні». Враховуючи досвід останніх днів в Україні із підтвердженими випадками захворювання, після повернення з подорожі, потурбуйтесь про своє здоров’я і близьких, прийміть відповідальне рішення про самоізоляцію на 14 днів. Особливо, якщо відчуваєте ознаки слабкості, швидкої втомлюваності, респіраторного захворювання. Є рекомендації МОЗ України як знизити ризик поширення коронавірусу SARSCoV-2, якщо ви повернулись із країни, де зафіксовано випадки COVID-19.
  • Чи варто носити медичну маску для захисту від коронавірусу SARSCoV-2? 

ВООЗ радить носити медичні маски, лише якщо ви піклуєтесь про хвору людину. А також в тому випадку, якщо кашляєте чи чхаєте. Це може допомогти утримувати крапельки з вірусними частинками. Маски застосовують у поєднанні з частим миттям рук милом або дезінфікуючими засобами на основі спирту. Борис Лушняк, декан факультету охорони здоров’я Мерилендського університету, колишній в.о. Головного лікаря США вважає, що маски корисні і в тому випадку, коли ми часто доторкаємось до свого обличчя. Чому хірургічні маски не допомагають при профілактиці інфікування коронавірусною інфекцією дивіться рисунок.

Якщо ви носите маску, то повинні знати, як нею користуватися і правильно утилізувати її. ВООЗ радить раціонально використовувати медичні маски, щоб уникнути зайвого витрачання дорогоцінних ресурсів внаслідок неправильного їхнього застосування.

  • Як довго вірусні частинки SARSCoV-2 можуть знаходитись на поверхнях?

Ще не відомо остаточно, як довго вірус, який спричиняє COVID-19, виживає на поверхнях. Дослідження свідчать про те, що коронавіруси (включаючи попередню інформацію про вірус SARSCoV-2) можуть зберігатися на поверхні протягом декількох годин або до декількох днів. Цей час може змінюватися в різних умовах (наприклад, тип поверхні, температура або вологість середовища).

  • Чи можу я заразитися коронавірусом SARSCoV-2, вживаючи їжу, приготовану іншими?

Ще не все відомо про передавання цього вірусу. Якщо це можливо, то швидше такий шлях передачі буде винятком, ніж правилом. Зважаючи на те, що вірусні частинки SARSCoV-2 були виявлені в стільці деяких пацієнтів, не можна виключати можливість їхнього випадкового передавання через заражені харчові продукти. Хоча швидше за все вірусні частинки будуть знешкоджені при приготуванні їжі. Треба, звичайно, пам’ятати про правила гігієни, коли ви самі готуєте їжу.

  • Чи справді потрібне впровадження карантину?

Уважний аналіз даних дає зрозуміти, що багато прогалин у знаннях про коронавірус SARSCoV-2 потрібно ще з’ясувати. Крім того, щоб оцінити масштаб спалаху нової коронавірусної інфекції та прийняти відповідний план дій, потрібно мати точні статистичні дані. І, не зважаючи, на невтішну картину поширення, загальна кількість випадків COVID-19 до кінця не відома: частина людей з легкими симптомами не знає, що хвора, не кожен випадок, який мав би бути перевірений, насправді перевіряється, деякі країни не подають всієї інформації. Тому, на думку лікаря інфекціоніста та імунолога Федора Лапія «наскільки це можливо, поширення треба стримувати, вводячи обмежувальні заходи – ми бачили, як це робилося в Китаї», і бачимо, що зараз відбувається в Італії. «Ми хочемо максимально відтермінувати момент, коли вірус почне поширюватися всередині країни, щоб мати більше часу для його вивчення і прийняття рішення щодо наших дій. Ми повинні виграти час». Є ще одна важлива причина для впровадження карантину: «якщо ми обмежимо поширення хвороби – то розтягнемо епідемію в часі, даючи лікарням можливість впоратися із навантаженням, тоді хворі матимуть доступ до лікування. Але якщо нові випадки хвороби надходитимуть надто швидко – то ті, кому потрібна госпіталізація, не будуть госпіталізовані. Ймовірність їхньої смерті значно зросте» (Jeremy Howard, Rachel Thomas).

Залежність кількості випадків захворювання від застосування запобіжних обмежувальних медико-санітарних і адміністративних заходів

Карантин – це не прогулянки компаніями містом і не знайдений час на шопінг. Це відповідальність всіх громадян держави, відповідальність кожного з нас. Конфуцій говорив, що три шляхи ведуть до знань: шлях роздумів – найблагородніший, шлях наслідування – найлегший і шлях досвіду – найгіркіший. Який ви виберете шлях до пізнання коронавірусу SARSCoV-2?