У CERN – за новими знаннями

Опубліковано:

З 7 по 14 квітня 2019 року у Женеві (Швейцарія) відбулася сьома наукова школа для співробітників та педагогічних працівників Малої академії наук України в галузі фізики, вчителів фізики. Її організаторами виступили НЦ «Мала академія наук України» спільно з Європейською організацією ядерних досліджень (CERN). Учасниками стали 23 фахівці МАН – учителі та викладачі фізики майже з усіх областей України. Рівненщину у складі делегації представляла методист відділень математики, економіки, фізики та астрономії Рівненської Малої академії наук учнівської молоді Алла Іванівна Тимощук.

Під час заходу учасники прослухали лекції з сучасної фізики елементарних частинок та космології, отримали інформацію про технічні можливості прискорення елементарних частинок та їх детектування, застосування прискорювачів у медицині, промисловості та в інших галузях, ознайомилися з основними завданнями, які стоять перед науковцями ЦЕРНу.

Науково-пізнавальні екскурсії на основні структурні підрозділи, проведені інженерами-фізиками ЦЕРНу, дали змогу на власні очі побачити Великий адронний колайдер (ВАК), детектори елементарних частинок експериментів ATLAS і CMS, лабораторії зі створення антигідрогену і дослідження його властивостей, комп’ютерний центр ЦЕРНу тощо.

«Дуже вразила велич фізичної та інженерної думки усіх науковців світу. Великий адронний колайдер з його інфраструктурою є на сьогодні найбільшою науковою лабораторією світу, таким собі «посередником» між Землею та космосом».

Приємно було почути, що Україна, в силу своїх технічних можливостей, також бере участь у такому грандіозному проекті, як ВАК, і має статус асоційованого члена у процесі вступу в ЦЕРН:. Хочеться відзначити, що у кінці минулого століття Нобелівську премію у галузі фізики отримав науковець українського походження, співробітник ЦЕРНу Георгій Шарпак, «за винахід і створення детекторів елементарних частинок, зокрема  багатопровідникової пропорційної камери».

Варто відзначити, що вся інформація про діяльність ЦЕРНу, про експерименти, що проводяться, технічні характеристики прискорювачів і детекторів елементарних частинок та ВАК є відкритою для всіх і розміщена на сайті ЦЕРНу (www.cern.ch). Окрім цього, сайт дає можливість віртуально відвідати музеї ЦЕРНу – «Глобус» і «Мікрокосм», де представлено інформацію про історію створення ЦЕРНу та відкриття у фізиці елементарних частинок і фізиці високих енергій, експонуються найбільш цікаві фізичні пристрої. Приємні враження справили екскурсії в Женевський Музей історії науки, Музей історії Швейцарських годинників та в Організацію Об’єднаних Націй. Тепла атмосфера, яку створили співробітники ЦЕРНу, разом з прекрасними краєвидами на Женевське озеро та гору Монблан, подарували учасникам школи колоритні враження та незабутні спогади.

Хочеться вірити, що Великий адронний колайдер – це тільки один із кроків  людства у пізнанні народження Всесвіту та його еволюції. І Вам, сьогоднішнім юним науковцям, завтрашнім фізикам-теоретикам та фізикам-експериментаторам, потрібно ще так багато створити, побудувати, дослідити й «відкрити».

То ж успіхів Вам і усім нам!

Алла Тимощук,

методист РМАНУМ