Щорічний цикл інформаційно-методичних семінарів від РМАНУМ для юних науковців Рівненщини та їх керівників завершено!

Опубліковано:

Відповідно до Плану роботи на 2019 рік 17 грудня робоча група закладу у складі Олександра Васильовича Сульжика, методиста наукових відділень історії, філософії та суспільствознавства; Ольги Юріївни Мартинюк, методиста відділень хімії та біології, екології та аграрних наук, і Олександра Олексійовича Мазура, заступника директора з навчально-методичної роботи Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, провела інформаційно-методичний семінар для учнів та їх наукових керівників із освітніх закладів Дубровицького району та Дубровицького навчально-виховного комплексу “Ліцей-школа”.

У затишній залі ліцею зібралися понад три десятки юних науковців (слухачів і дійсних членів МАН) та вчителів-предметників, які взялися за написання науково-дослідницьких робіт.

Для початку усі присутні у залі (а до роботи семінару долучилися Тетяна Федорівна Таборовець, завідувачка районного методичного кабінету; Світлана Михайлівна Ярмошевич, методист РМК, відповідальна за співпрацю з Малою академією, та Галина Іванівна Білотіл, заступник директора ліцею) отримали вичерпну інформацію щодо умов і термінів проведення ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України.

Опісля юні історики, філософи та знавці наук про Землю упродовж двох із половиною годин працювали в окремій аудиторії з Олександром Васильовичем Сульжиком. Тут старшокласники змогли отримати вичерпні відповіді щодо обраних тем досліджень, їх структури, теоретичної та практичної частин, укладено списку використаних джерел, додатків тощо. Окремі учні демонстрували попередні варіанти медійних презентацій своїх робіт та фрагменти їх захисту.

В іншій аудиторії з юними хіміками, біологами, екологами та аграріями працювала Ольга Юріївна. Вона теж відповіла на усі питання, які хвилювали старшокласників та їх керівників, дала відповідні методичні поради і внесла потрібні корективи в учнівські науково-дослідницькі роботи та їх захист.

В актовій залі працювали юні мовознавці, літературознавці, фольклористи й мистецтвознавці з району та ліцею зі своїми науковими керівниками. Вони продемонстрували свої дослідницькі роботи та їх медіа презентації, уважно вислухали зауваження та пропозиції від Олександра Олексійовича Мазура. Родзинкою для усіх присутніх стали творчі роботи та їх захист від учениць 10 класу ліцею, вихованок Галини Іванівни Білотіл.

Звісно, попереду у старшокласників ще багато роботи над власними науковими дослідженнями, участь у відбірковому районному етапі, а вже у лютому переможців чекатиме Рівне, ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України.

Слова щирої вдячності керівництву ліцею, організаторам семінару та його учасникам!

До зустрічі!          

 

Від колег

Олександр Мазур,

заступник директора РМАНУМ

Перший крок МАН: ліцейський етап

Наука – це один із шляхів до здійснення мрій. А ще це підвалини власної реалізації. У цьому, як ніхто інший, переконані юні науковці, які займаються дослідницькою діяльністю.

17 грудня у закладі відбувся ліцейський етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН за участю методистів Рівненської МАН. Усіх учасників конкурсу та їхніх наукових керівників привітала завідувач комунальної установи «Дубровицький районний методичний кабінет»  Тетяна Федорівна Таборовець. Заступник з науково-методичної роботи Рівненської МАН Олександр Олексійович Мазур у своєму виступі розповів про пріоритетність наукової діяльності, особливості конкурсу-захисту 2020 року та надав певні рекомендації щодо підготовки та захисту науково-дослідницьких проектів.

 Учасники ліцейського етапу представляли свої дослідження у різних наукових відділеннях. Презентації юних дослідників з літературознавства, фольклористики, мистецтвознавства та мовознавства мав змогу оцінити заступник директора Рівненської МАН Мазур О.О. Представлені роботи: «Лексеми на позначення їжі у складі фразеологізмів та паремій української мови як носії культурного коду» (Полюхович Каріна, наук. кер. Клюйко Г.М.), «Особливості поетичного почерку Леоніда Таборовця» (Волошина Юліанна, наук. кер. Потер О.І.), літературна збірка «Цукерка з начинкою мізантропа» (Осецька Ярослава, наук. кер. Білотіл Г.І.),  «Відкрити океани» (Кавтіашвілі Вікторія, наук.кер. Білотіл Г.І.), «Борис Тен як феномен в українському перекладацькому мистецтві» (Мунько Світлана, наук. кер. Потер О.І.).

У відділеннях філософії,суспільствознавства, історії, наук про Землю важливі поради  та рекомендації були отримані від методиста Рівненської МАН Сульжика О.В. Презентовано роботи: «Проблема безробіття в Дубровиці» (Хомич Олександра, наук. кер. Браздецька Т.М.), «Геопросторова життєдіяльність малих груп осіб, на прикладі родини Алесієвець м. Дубровиця Рівненської області» (наук. кер. Браздецька Т.М.), «Юридичні аспекти проблеми боулінгу у школі» (Дячук Олександра, наук. кер. Кедрук В.П.), «Еміграція волинських українців до Латинської Америки» (Соцкова Вероніка, наук. кер. Клюйко Ж.О.), «Дослідження гідрологічних об’єктів в околицях міста Дубровиця, проблеми їх збереження та роль в екосистемі міста» (Васькевич Марія, наук. кер. Батан О.Г.).

 Пропозиції доповідачам щодо презентації робіт, формулювання теми, її розкриття та побудови захисту стосовно науково-дослідницьких робіт у відділеннях хімії та біології, екології та аграрних наук надані методистом Рівненської МАН Мартинюк О.Ю. Представлено наукові проекти: «Комплексна оцінка екологічного стану озер Дубровицького району» (Швед Анастасія, наук. кер. Пінчук Н.М.), «Окиснені вуглецеві сорбенти для пом’якшення твердості води» (Делідон Ірина, наук. кер. Ремезюк Т.В.), «Тривожність як причина прояву обману в підлітковому віці» (Земляна Олександра, наук. кер. Євпак Л.Г.).

Отож, попереду важливий етап – районний захист робіт, до якого крокує 22 юних дослідники. Сподіваємося, він буде вдалим для наших учасників і вони в черговий раз переконаються, що займатися наукою  – цікаво, бути обізнаним – модно, а досягати – престижно!

Тож станьмо успішними, адже  бути такими – це теж своєрідна наука.

Галина Іванівна Білотіл,

Заступник директора Дубровицького НВК «Ліцей-школа»