Визначено переможців Всеукраїнської олімпіади креативності Destination Imagination – вони зможуть представити країну на фіналі у США

Опубліковано:

У столиці завершився всеукраїнський етап олімпіади креативності “Destination Imagination”. Переможцями стали 5 команд – з Рівного, Сум та Ворохти (Івано-Франківська область), а також дві з Києва. Вони отримали право представляти країну на Глобальному фіналі креативної олімпіади, що відбудеться наприкінці травня у Канзас-Сіті (США). Змагання за цим напрямом проводилися в Україні вперше.

Перед гостями та учасниками заходу виступив лауреат Нобелівської премії з фізики 2015 року Кадзіта Такаакі.

“Це дуже важливо, що Мала академія наук тримає зв’язок з сучасною молоддю, постійно цікавиться її інтересами та запитами. Довколишній світ постійно змінюється і ці трансформації, перш за все, спрямовані на молодь. Коли ми говоримо про Нову українську школу, то уявляємо її випускника багатогранною особистістю, патріотом та інноватором. Щоб розвинути цю інноваційність, треба мати інструменти, набір яких дає як Мала академія наук, так і олімпіада креативності”, – зазначив перший заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Учасниками олімпіади стали 200 конкурсантів, загалом – 30 команд. Завдання перевіряли вміння учасників працювати в команді, керувати проектами, критично та творчо мислити. Крім того, конкурсанти мали продемонструвати вміння використовувати теоретичні знання на практиці, швидко приймати рішення, створювати конструкції з обмеженої кількості інструментів тощо. Змагання проходили у трьох вікових категоріях: І – до 12 років, ІІ – до 15 років і ІІІ – до 19 років.

Випробування розпочалися одразу в перший день фінального етапу олімпіади. Так, командам запропонували пройти квест, який знайомив їх з відомими українцями. Приміром, вони мали назвати родину, яка заповіла усе своє майно Києву. Відповідь – родина Ханенків – вела учасників до наступного етапу конкурсу. У цьому квесті також були питання про Євгена Патона, Ігоря Сікорського, Миколу Амосова та інших.

За умовами олімпіади команди попередньо готували проекти, обравши для себе один із “викликів”: художній, суспільний, імпровізаційний, інженерний, технічний чи науковий. Серед завдань, над якими вони працювали під час олімпіади – діагностування хвороби вигаданим пристроєм, аргументуючи медичні припущення, управління літальним апаратом, який має підняти й скинути вантаж у відповідні місця, дослідження історії, структури і способів використання сучасної гри тощо.

Представник змагань та організатор олімпіади в Україні – Національний центр “Мала академія наук України”.

Ознайомитися з переліком команд-призерів за кожним “викликом” та окремою  віковою категорією можна тут.

Довідково.

Україна долучилася до міжнародної освітньої програми “Destination Imagination” у 2017 році. Допомогу в проведенні Всеукраїнського відбору надавали експерти Фундації підтримки і розвитку креативності та представники освітньої програми «Destination Imagination» у Польщі.

За матеріалами МОН