VIVERE MEMENTO!

Опубліковано:

Кожен крок наближає НАШУ ПЕРЕМОГУ!

25 квітня 2023 року відбулася щорічна Всеукраїнська студентська науково-практична  конференція «Пріоритети філологічної освіти», започаткована кафедрою стилістики і культури української мови РДГУ на чолі з її завідувачкою Наталією Шульжук. До організації заходу долучилися Департамент освіти і науки РОДА, ОКПНЗ «Рівненська Мала академія наук учнівської молоді» Рівненської обласної ради, Обласний науковий ліцей в м. Рівне Рівненської обласної ради. Юні манівці мали можливість апробувати результати наукових досліджень, тримаючи доповіді перед відомими філологами Рівненщини та студентською аудиторією. Онлайн-формат конференції об’єднав учнів і студентів з різних освітніх закладів області. Актуальним у дослідженнях молодих учених залишається дискурс російсько-української війни, акцентований у доповідях дійсних членів МАН Олександри Трофимчук («Наратив війни у романі “Доця” Тамари Горіха Зерня»), Софії Приварської («Синтаксичні засоби мовленнєвого впливу в публічних україномовних промовах В. Зеленського у період російсько-української війни»), Олександра Кібукевича «Фольклор російсько-української війни 2022 – 2023». Жвавий інтерес наукової публіки викликали виступи цьогорічних випускниць РМАНУМ Діани Черепанової «Депортація кримських татар як травматична подія (на матеріалі повісті Шаміля Алядіна «Я – ваш  цар і бог»), Софії Каптоли «Мовностилістичні засоби вербалізації емоцій у художньому дискурсі Ірен Роздобудько», Вероніки Волошиної «Прагматичний потенціал кольористичних епітетів у поетичному мовленні Ірини Жиленко», Наталки Мацюк «Особливості змалювання світу підлітків у повістях Сергія Гридіна «І паралельні перетинаються» та «Незрозумілі». Цьогорічні призери ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у секціях «Українська мова» та «Зарубіжна література», як-от: Дарина Онишко, Софія Пляшко, Діана Ткачук, Анастасія Мовчанюк, Дарина Крижановська – скористалися можливістю отримати цінний досвід публічних виступів перед широким колом експертів на пленарному та секційних засіданнях конференції.

Приємно констатувати, що власні ідеї та високий потенціал випускники РМАНУМ реалізовують у подальшій науковій діяльності, як це робить здобувачка ступеня в/о «Магістр» ІІ курсу Інституту філології Київського національного університету імені Т. Шевченка Марина Венцурик.

Не випадково директор РМАНУМ Олександр Андрєєв у вітальному слові наголосив, що сучасні події надзвичайно потужно стимулюють свідому й активну молодь, яка прагне захищати, розбудовувати і творити міцну Україну.

Тому тримаємо освітній фронт разом зі знаними вченими Рівненщини і впевнено крокуємо до спільної мети!

Методист відділень мовознавства, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства РМАНУМ Наталія Хомеча