Ще один важливий крок на шляху розбудови STEM-освіти на Рівненщині

Опубліковано:

16 березня у відділенні технічних наук Рівненської Малої академії наук учнівської молоді відбулася важлива подія – презентація відразу двох посібників для юних науковців та їх керівників – методичних рекомендацій щодо написання науково-дослідницьких робіт у секціях «Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження» і «Технологічні процеси та перспективні технології», авторами якої є О.Л. Пінчук і Є.Г. Герасімов, та у секціях «Інформаційно-телекомунікаційні системи та технології», «Науково-технічна творчість та винахідництво», «Електроніка та приладобудування», «Матеріалознавство» (колектив авторів: В.А. Бернацький, А.В. Рудик, М.В. Пікула, А.В. Рибалко). 
На презентацію до юних науковців завітали автори посібників – Олег Леонідович Пінчук та Євгеній Генріхович Герасімов, кандидати технічних наук, доценти кафедри водогосподарського будівництва та експлуатації гідромеліоративних систем НУВГП; Андрій Вікторович Рудик, кандидат технічних наук, професор кафедри приладобудування, електротехніки та інформаційних технологій НУВГП; Віктор Антонович Бернацький, кандидат фізико-математичних наук, доцент, професор кафедри методики викладання фізики та хімії РДГУ, Заслужений винахідник України; Андрій Володимирович Рибалко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри хімії та фізики НУВГП; Микола Веніамінович Пікула, старший викладач кафедри автомобілів та автомобільного господарства НУВГП; директор РМАНУМ Олександр Анатолійович Андрєєв, заступники директора, методисти, гості, учні 9-11 класів загальноосвітніх шкіл м. Рівного та студенти Рівненського економіко-технологічного коледжу НУВГП.
Як показує практика, наявність таких навчально-методичних посібників допомагає учасникам конкурсу-захисту не тільки правильно обрати актуальну тему, написати роботу, а й ефективно її представити. Важливість методичних рекомендацій ще й у тому, що вони стануть хорошим інструментарієм на шляху до впровадження STEM-освіти на Рівненщині. Як створювались ці методичні рекомендації, який шлях пройшли, щоб ми мали можливість ними користуватися та про специфіку підготовки до конкурсу-захисту у своїх секціях розповіли автори методичних рекомендацій та причетні до їх випуску. А ще поважні науковці побажали молодим дослідникам наснаги і цікавих ідей.
Вдало доповнили презентацію слайди, що їх презентував О.Л. Пінчук. Олег Леонідович інформативно та наочно розкрив усі етапи проведення наукового дослідження, звернув увагу на проблемні моменти, які можуть виникати у юних дослідників та окреслив актуальні теми сьогодення як мотивацію до заняття науково-дослідницькою діяльністю.
Для прикладу, як потрібно готуватися до конкурсу-захисту за методичними рекомендаціями, своє наукове дослідження на тему «Поляризований індикатор електростатичного поля» презентував учень 11 класу Школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Рівненський обласний ліцей», переможець ІІ етапу у секції «Електроніка та приладобудування» 2016-2017 навчального року Джус Владислав Вікторович (науковий керівник роботи Владислава – А.В. Рибалко). 
У презентованих посібниках наведено вимоги, методичні рекомендації та поради щодо підготовки, написання, оформлення і захисту робіт учнями – учасниками Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у відділенні технічних наук.
Видання адресоване працівникам освіти і педагогам, які організовують роботу з обдарованими школярами Рівненщини.
Від адміністрації РМАНУМ – слова щирої вдячності авторам методичних посібників за наполегливу працю щодо розбудови закладу, а гостям – за участь у презентації.

Антоніна Василівна Дяденчук
методист відділення технічних наук