У РМАНУМ відбулося засідання лінгвістичної студії до Дня української писемності та мови

Опубліковано:

Листопадові дні традиційно відкриває свято Слова – День української писемності та мови. Чекали на нього й гуртківці Рівненської Малої академії наук учнівської молоді, адже у переддень – уже третій рік поспіль – збираються вони, аби дізнатися більше про українську писемність, пропагувати її.
Цього разу, 8 листопада, відділення мовознавства змагалося у вправності редагування, знанні поезії відомих митців, у доборі спільнокореневих слів до старослов’янізмів, а також у граматичних тонкощах української мови. Переможці отримали призи, а всі слухачі поласували цукерками.
У заході взяли участь школярі з рівненських шкіл, а також із районів області (Рівненського та Костопільського).
Ведуча студії, керівник гуртків української мови, Світлана Наумець підготувала невелике опитування «Чому я говорю українською?». Учасники студії виявилися одностайними: вони вважають українську мову своїм середовищем. Світлана Валеріївна, володіючи сучасними методами і прийомами проведення різних заходів, раціонально поєднувала індивідуальні та колективні форми роботи. Відповідно кожен учень, присутній за засіданні, мав можливість не лише продемонструвати свої знання, але й насолодитеся цукерками та заохочувальними призами, які для них передбачила ведуча.
«Мова – найважливіший маркер національної самоідентифікації», ‒ сказав Іван Малкович. Думки цього письменника, а також Тараса Прохаська, Юрія Андруховича, Оксани Забужко звучали камертоном свята, налаштовуючи на розуміння того, що слово – це середовище, зброя, сутність будь-якої людини, а тому вона повинна берегти писемність.
Окрасою студії стала мудрість рядків Ліни Костенко з «Давидових псалмів».
Засідання лінгвістичної студії гостинне до всіх, тому й дорослим теж було цікаво побути у ролі дослідників слова: адміністрація закладу та методисти інших наукових відділень змагалися на рівних із усіма.
Організатор і натхненник свята – методист відділення філології та мистецтвознавства Тетяна Володимирівна Сергіюк ‒ подякувала усім присутнім за небайдужість та активність у роботі студії, висловивши сподівання на продовження доброї традиції шанувати Слово.

Л.М. Лівандовська,
заступник директора з навчально-виховної роботи