Нові перемоги манівців Рівненщини

Опубліковано:

28-31 березня у м. Києві відбувся ІІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у відділеннях філософії та суспільствознавства і наук про Землю. У фіналі змагання у відділенні філософії та суспільствознавства взяли участь 104 наукові розвідки, найбільша кількість робіт – у секції «Правознавство». У відділені наук про Землю – 69 досліджень, найбільше – у секції «Географія та ландшафтознавство». Рівненщину представляли п’ятеро переможців ІІ етапу у відділенні філософії та суспільствознавства і четверо у відділенні наук про Землю.
Урочиста церемонія відкриття у відділенях наук про Землю, філософії та суспільствознавства розпочалася з музичної програми молодого, але відомого в Україні і за її межами композитора, піаніста, члена команди фестивалю «Kyiv Contemporary Music Days» Бориса Логінова. Його віртуозне виконання трьох прелюдій Олександра Скрябіна (опус 11), фрагменту сюїти «Pour le piano» Клода Дебюссі й імпровізації у техніці мінімалізму нікого не залишили байдужим.
До вітань долучилися почесні гості і знані науковці країни: президент МАН, член-кореспондент НАН України Станіслав Довгий; головний консультант Секретаріату Комітету ВРУ з питань науки й освіти, кандидат наук з державного управління Євген Красняков; проректор з наукової роботи КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Мартинюк; голова Громадської ради при МОН України Євген Кудрявець; директор Інституту обдарованої дитини НАПН України, член-кореспондент НАПН України Володимир Камишин; член журі секції «Географія та ландшафтознавство», доцент кафедри фізичної географії та геоекології географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Олена Савицька; голова журі секції «Геологія, геохімія та мінералогія», професор кафедри геології нафти і газу геологічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Огар; голова журі секції «Журналістика», професор кафедри історії журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Олександр Мелещенко та представник Всеукраїнської громадської організації «Випускники Малої академії наук України» Віра Іванчук.
Наприкінці заходу дует бандуристок у складі Юлії та Аліни Деденових виконали кілька пісень у власній обробці.
Успіх приходить до тих, хто в постійному пошуку нового досліджує, впорядковує і розвиває ті напрями знань, уподобань і професій, які обрав у своєму житті. За словами президента МАН Станіслава Довгого, сім років моніторингу засвідчили: 99% випускників академії вступають у виші; високий серед студентів-МАНівців і відсоток відмінників у першому семестрі – 95%.
– Не земля чи нафта є нашим головним ресурсом. Головним ресурсом держави є люди, які будуть здобувати своє майбутнє. Тут зібралися кращі з кращих. Маю можливість привітати вас із тим, що ваш успішний шлях розпочато! – зазначив народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець, який завітав на урочисте закриття відділень.
Високо оцінили роль академії у формуванні еліти і пошуку нових рішень у різних галузях суспільства й інші гості закриття – ректор Національної школи суддів України, заслужений юрист України Микола Оніщук; завідувач відділу філософії культури, етики і естетики Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький; голова журі секції «Правознавство», професор кафедри адміністративного права юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бевзенко і доцент факультету соціології КНУ імені Тараса Шевченка Марина Соболевська.
– Рівень робіт у цьому році виріс: у науковому наповненні, у проробці тем, у застосуванні методів і досліджень. На жаль, не всі напрями, цікаві в геологічному аспекті, були представлені. Немає, можливо, спеціалістів-геологів на місцях, вчителі географії не завжди це розуміють, хоча актуальність пошуку корисних копалин не зменшується ніколи, – поділився думками голова журі у секції «Геологія, геохімія та мінералогія», професор кафедри геології нафти і газу геологічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Огар.
Голова журі секції «Гідрологія», завідувач кафедри гідрології та гідроекології географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, доктор географічних наук Валентин Хільчевський радив МАНівцям брати для досліджень теми про ревіталізацію, тобто відновлення річок в урбанізованих районах. Валентин Кирилович рекомендує використовувати феноменальний досвід міст Сеула та Сан-Франциско, влада яких витрачає мільярди доларів на ліквідацію штучних бетонних берегів та цілий комплекс природоохоронних дій для ревіталізації річок. І наводить гарний приклад тому в Україні – громадські акції і петиції киян щодо відродження літописних і в давнину судноплавних річок Либідь і Почайна.
Гідно пройшовши усі етапи конкурсу (виконання контрольних завдань з базової дисципліни, захист власних наукових досліджень), команда Рівненської Малої академії наук учнівської молоді поповнила скарбницю перемог:
у відділенні наук про Землю: 
ІІІ місце:
Мирослава Івасенко, учениця 11 класу Рівненського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – спеціалізована спортивна школа» № 26, у секції «Гідрологія»; тема роботи: «Геоекологічний стан ландшафтних комплексів озер басейну річки Льва», наукові керівники – Мартинюк В.О., Осніцька Н.О.
Софія Булейко, учениця 10 класу Школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Рівненський обласний ліцей», у секції «Кліматологія та метеорологія», тема роботи: «Медико-гігієнічна оцінка погодних умов міста Рівне», наукові керівники – Романів О.Я., Дащук М.Я.
У відділенні філософії та суспільствознавства ІІ місце здобула: 
Анастасія Дмитришина, учениця 10 класу Здолбунівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3, у секції «Журналістика», тема роботи «Висвітлення подій Євромайдану та Революції Гідності (на матеріалах Здолбунівської районної газети «Нове життя»)», науковий керівник – Савчук Н.П.
ІІІ місце:
Дарина Одолінська, учениця 11 класу Школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Рівненський обласний ліцей», у секції «Правознавство», тема роботи: «Мораторій, як елемент правового режиму сільськогосподарських земель», науковий керівник – Мулявка М.П.
Іванна Задорожна, учениця 10 класу Рівненського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад № 14», у секції «Теологія, релігієзнавство та історія релігії», тема роботи «Соціальна діяльність Банчено-Бояно-Молницького комплексу у служінні дітям з особливими потребами», наукові керівники – Березняк В.І. та Мельничук А.М. 
Переможці змагання отримали портативні зарядні пристрої та додаткові бали до вступу у виші у 2017 році. Однак основним подарунком для кожного фіналіста був незборимий настрій на нові перемоги, цікаві дослідження і феноменальні здобутки, які у житті очікують небайдужих до успіху МАНівців.

За матеріалами національного центру «Мала Академія наук України»
методист РМАНУМ Олександр Васильович Сульжик