Настановна сесія Рівненської Малої академії наук учнівської молоді: новий старт до нових наукових вершин

Опубліковано:

Справжній учений не повинен боятися, що окремі, найбільш талановиті учні відкриють нові явища, розроблять нові методи і своїми науковими досягненнями перевершать свого вчителя… Такими учнями потрібно гордитися, оскільки без цього не буде ніякого прогресу ні в науці, ні в техніці, ні в мистецтві, ні в літературі.
Костянтин Скрябін

Вересень для Рівненської Малої академії наук учнівської молоді (РМАНУМ) позначений традиційним святом – проведенням Настановної сесії для слухачів, кандидатів у дійні члени та дійсних членів Малої академії наук України. Традиційно сесія проходила у Національному університеті водного господарства та природокористування. В актовій залі зібралися понад 420 старшокласників з усієї області; кілька десятків наукових керівників – вчителів та науковців вищих навчальних закладів. Учасників сесії вітали та давали настанови Григорій Миколайович Таргонський, начальник управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації; Наталія Борисівна, проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків НУВГП; Олександр Анатолійович Андрєєв, Заслужений працівник освіти України, директор РМАНУМ. Від колег-науковців юних манівців привітала та поділилася порадами щодо наукового дослідництва Алла Миколаївна Прищепа, щирий симпатик Малої академії наук, член-кореспондент Міжнародної академії наук екології і безпеки життєдіяльності, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, професор Національного університету водного господарства та природокористування. Своїм першим вдалим досвідом участі та перемоги у ІІ та ІІІ етапах конкурсу-захисту з присутніми поділилася Ольга Шкода, учениця 11 класу Школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Рівненський обласний ліцей»
У свято Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього з Божим благословенням та найкращими побажаннями успіхів на науковій ниві до юних манівців звернувся отець Петро Мартинюк, протоієрей, проректор Рівненської духовної семінарії.
Особливого настрою учасникам сесії додали своїми чарівними голосами Поліна Пивоварчук та Анна Римчук, учениці відповідно 11 та 10 класу Школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів “Рівненський обласний ліцей”, та прапороносці – ліцеїсти Острозького обласного ліцею-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою.
Після пленарного засідання відбулися засідання у наукових відділеннях методисти РМАНУМ разом із науковцями вищих навчальних закладів Рівненщини ознайомили старшокласників зі структурою закладу, актуальною тематикою наукових досліджень, дали методичні поради щодо написання науково-дослідницьких робіт.
Настановна сесія 2017-2018 навчального року Рівненської Малої академії наук учнівської молоді завершилася. Юні науковці – учасники сесії повернулися у свої навчальні заклади, аби у лютому 2018 року уже переможцями І етапу зустрітися на ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України.

Олександр Мазур,
заступник директора з науково-методичної роботи